понедельник, 25 мая 2020 г.

25.05.2020. 5 клас

25.05.2020                   5 клас
Міні-проект №1: Сервірування святкового столу.

Міні-проект №2: Побутові електроприлади.




        Тема: Види столових приборів. Правила поведінки за                           столом. Побутові електроприлади. Правила                                   користування побутовими електроприладами.

Види посуду та його призначення
Посуд поділяють на: кухонний, столовий, чайний та столові прибори.
Для приготування їжі існують різні види кухонного посуду: каструлі, сковорідки, казанки, гусятниці, горщики тощо (мал. 141).

Мал. 141. Посуд для приготування їжі
Кожний різновид посуду використовують відповідно до його призначення. Обід або вечеря, сніданок або підвечірок — будь-яке споживання їжі неможливе без столового посуду. Для розміщення їжі в момент споживання призначені тарілки, миски, блюда, креманки, салатниці, маслянка, цукерниця тощо (мал. 142).



Мал. 142. Столовий посуд
Столовий посуд — це посуд, що слугує для подавання та споживання страв.
Залежно від призначення столовий посуд поділяється на посуд загального та індивідуального користування. Він може бути виготовлений із різних матеріалів: металу, пластмаси, скла, порцеляни тощо.
До столового посуду загального користування належать: салатники, блюда, вази, соусники, супниці, маслянки, цукорниці, заварювальні чайники, кавники, молочники тощо. До столового посуду індивідуального призначення належать: тарілки мілкі й глибокі, десертні, підтарільники, ложки, виделки, столові ножі, чашки, склянки, піали, блюдця тощо (мал. 143).
Мал. 143. Столовий посуд індивідуального призначення
Для споживання їжі використовують столові прибори: ложки, виделки, столові ножі, палички для їжі. Для споживання напоїв користуються чайним посудом (чашками, кружками, піалами, склянками), а також чарками, бокалами тощо (мал. 144)


Мал. 144. Столові прибори та посуд для споживання напоїв
Столові прибори — це предмети для споживання їжі: ложки, вилки, столові ножі, палички для їжі.
Сервірування столу
Сервірування столу передбачає правильне розташування столових приборів та предметів його оформлення: скатертини, посуду, приборів, серветок (мал. 145).


Мал. 145. Сервірування столу: 1 — ніж для вершкового масла; 2 — пиріжкова тарілка для хліба і масла; 3 — виделка для холодних закусок; 4 — виделка столова; 5 — ложка столова; 6 — закусочний ніж; 7 — столовий ніж; 8 — підставочна тарілка; 9 — супова тарілка; 10 — десертна ложка; 11 — десертна виделка; 12 — склянка (бокал) для води; 13 — бокал для компоту; 14 — серветка
Розкладати столові прибори необхідно навколо основної тарілки згідно з черговістю використання. З правого боку — місце для ложки й ножа. При цьому ложку слід класти носиком догори, а лезо ножа має бути спрямоване в бік тарілки. З лівого боку кладуть салатну виделку та виделку до основної страви, зубцями вгору. Десертні столові прибори — маленьку ложечку та виделку — кладуть за тарілкою. Місце пиріжкової тарілки й ножа — ліворуч від десертних приборів. Склянки, бокали ставлять на стіл праворуч від тарілки біля кінчика ножа.
Пам’ятаючи про ці правила, людина вільно почувається за столом, а сервірування з великою кількістю столових приборів не лякає її.
Сервірування столу — це підготовка стола до споживання їжі.

Правила сервірування столу.



Етикет, правила поведінки за столом.

Побутові електроприлади


Правила безпеки при користуванні електроприладами


Комментариев нет:

Отправить комментарий